نشانه های دوستی که به ما اهمیت نمی دهد / راه های مقابله را دوستی های سمی
چرا اونا که بهم اهمیت نمیدن رو دوست دارم؟
به گزارش اقتصاد آنلاین، دوستی های سالم بده بستانهای درستی دارند و هر دو طرف در آنها برای دیگری ارزش قائل است.
دوست شما چه دختر باشد چه پسر، موارد گفته شده در این مطلب درباره او صدق می کند زیرا کاملا از جنبه روانشناسانه و علمی به این موضوع پرداخته شده است.
دوستیهای اشتباه دقیقا نقطه مقابل قرار دارند. وقتی با آدم اشتباهی دوست می شوید به مرور زمان می فهمید که او اهمیت و ارزش زیادی برایتان قائل نیست. دوستان اشتباهی و سمّی احساسات شما را جریحه دار می کنند و اشتباهاتشان را هم گردن نمی گیرند. اگر احساس می کنید چنین دوستانی دارید، وقتش رسیده روی دوستیهایتان تجدید نظر کنید.
ما در مطلب به شما یاد می دهیم که چطور یک دوست واقعی را از دوست اشتباهی تشخیص بدهید، بفهمید چرا دوستتان به شما اهمیت نمی دهد و چطور باید با کسی که برایتان اهمیتی قائل نیست برخورد کنید.
14 نشانه که می گویند دوستتان به شما اهمیت نمی دهد
1- با شما ارتباط برقرار نمی کند
در دوستی های سمی و مخرب اکثر اوقات ارتباطات یک طرفه است. این در حالیست که ارتباط متقابل و دو طرفه یکی از اجزای اصلی برای حیات و ادامه دوستی سالم است. اگر دوستتان هیچ تعهدی نسبت به شما ندارد لازم نیست برای ادامه این دوستی تلاش کنید. دوستهایی که فقط به خودشان فکر می کنند معمولا وقتی سراغ شما می آیند که کار خاصی داشته باشند یا به اصطلاح هر وقت عشقشان بکشد سراغی از شما می گیرند.
اگر موارد زیر را در دوستی تان مشاهده کردید، یعنی در یک دوستی مخرب و سمی به سر می برید:
همیشه اولین کسی که پا پیش می گذارد شمایید.
دوستتان فقط وقتی که به شما نیاز دارد یا می خواهد کاری برایش بکنید سراغتان می آید.
تماسها و پیامهای شما را جواب نمی دهد ولی وقتی خودش کاری داشته باشد سر و کله اش پیدا می شود.
2- شما را نادیده می گیرد
دوستی که به شما اهمیت می دهد شما را جزو اولویتهای زندگی اش قرار می دهد. او دلش می خواهد با شما وقت بگذراند و سعی می کند تا وقتش را برایتان خالی کند. ولی اگر دوست سمی و مخربی داشته باشید همه چیز برعکس می شود. در چنین مواقعی احساس می کنید فقط شمایید که از او حمایت می کنید و او هیچ قدمی برای پشتیبانی از شما برنمیدارد.
بعضی از نشانه های دوست سمی شامل موارد زیر می شوند:
- اگر کارهای دیگرشان راس و ریس نشد، در آخرین لحظه از شما برای بیرون رفتن دعوت می کند.
- با دوستان دیگرش برای بیرون رفتن برنامه ریزی می کند اما “یادش می رود” که از شما هم دعوت کند.
- شما را برای مناسبتهای خاصی مثل جشن تولد دعوت نمی کند.
- با شما برای کاری برنامه می چیند و وقتی مورد بهتری پیش آمد قرارش با شما را لغو می کند.
3- با اولین مشکل غیبش می زند!
یکی از فواید داشتن دوست خوب کاهش استرس و ناراحتی است، چون دوستان خوب در مواقع سخت به کمک شما می آیند و حمایتتان می کنند. یکی از راههای آسان برای برای تشخیص تفاوت بین دوست واقعی و غیرواقعی این است که با خودتان فکر کنید دوستتان موقع سختی و مشکلات چه واکنشی نشان می دهد. اگر می بینید او سرش آنقدر شلوغ است که برای شما وقتی ندارد، مدام بهانه می آورد که شما را بپیچاند یا با اینکه می داند مشکل دارید خیلی بی تفاوت از کنار شما می گذرد، او دوست واقعی شما نیست. دوستی که به شما اهمیت می دهد با کمال میل حاضر است موقع سختیها و مشکلات به کمک شما بیاید.
4- هیچ وقت از شادی شما خوشحال نمی شود
دوستان سمی و غیر واقعی در اعماق وجودشان حس دوستی ندارند و برای همین خوشحال بودن دیگران برایشان خوشایند نیست. اگر متوجه شده اید دوستتان از موفقیتهای شما ناراحت می شود یا دستاوردهایتان را کم و کوچک می شمارد یا مدام سعی می کند با شما رقابت کند باید بدانید که او دوست واقعی و خوبی برایتان نیست.
به این مثالها توجه کنید تا قضیه را بهتر بفهمید:
دوستتان با کلماتش سعی در تحقیر کردن شما دارد، مثلا می گوید: “خیلی خوش شانسی که بابات استخدامت کرده. اگه اون نبود به هیچ جا نمی رسیدی”.
سعی دارد با شما رقابت کند، مثلا می گوید: “فکر می کردم کسب و کارت خیلی رونق گرفته و رو غلتک افتاده، ولی خب، کار من پارسال توو همین موقع دو برابر تو سود داده بود”.
5- از شما سوء استفاده می کند
در دوستیهای مخرب و غیر واقعی همیشه فقط یک طرف از خودگذشتگی می کند و برای دوستش قدمی برمیدارد. این نوع تعاملات باعث می شود شما احساس کنید از شما سوء استفاده می شود و در این دوستی آرامشی نداشته باشید.
به مثالهای زیر دقت کنید:
دوستتان همیشه فقط برای کار و درخواستهایش با شما تماس می گیرد، مثلا پول می خواهد، از شما می خواهد او را تا جایی برسانید یا می خواهد در کارهایش کمکش کنید. اما وقتی شما به چیزی نیاز دارید هیچ وقت از او خبری نیست و کمکی نمی کند.
مدام درباره مشکلات خودش حرف می زند و هیچ وقت اجازه صحبت به شما نمی دهد.
سعی می کند درباره شما شایعاتی بسازد تا در آینده از آنها علیهتان استفاده کند.
6- به احساساتتان توجهی نمی کند
اینکه با دوستتان حرف بزنید و او احساسات شما را نادیده بگیرد یا بحث را عوض کند واقعا ناراحت کننده است. اگر دوستتان چنین رفتاری دارد یعنی او از لحاظ عاطفی احساسی به شما ندارد و اهمیتی برایتان قائل نیست.
چنین اشخاصی احساس همدلی و خودآگاهی ندارند و خیلی سخت می توانند با احساسات دیگران ارتباط برقرار کنند. اگر دوستتان متوجه رفتارش نیست می توانید به او گوشزد کنید که کار اشتباهی انجام می دهد؛ اما اگر عمدا به شما اهمیتی نمی دهد جای هیچ عذرخواهی و تغییری وجود ندارد.
7- خود واقعی شما را نمی شناسد
وقتی دوستی درست و واقعی باشد، دو طرف از خودشان اطلاعاتی به هم می دهند که باعث نزدیکتر شدنشان به همدیگر می شود. یکی از بهترین فواید دوستی خوب و واقعی این است که احساس کنید خیلی راحت و آزادنه می توانید خودتان باشید و کسی را دارید که به حرفهایتان گوش می دهد و شما را درک می کند.
در دوستی های سمی، دوستتان برایش مهم نیست که با شما صمیمی تر شود. عجیب اینجاست که او خودش با خوشحالی درباره خودش و زندگی خصوصی اش با شما حرف میزند؛ اما وقتی شما از خودتان و مسائلتان حرف میزنید دلش نمی خواهد به جزییات گوش کند و علاقه ای به دانستن این چیزها نشان نمی دهد.
8- پشت سرتان حرف میزند
دوستی که به شما اهمیت نمی دهد برایش هم مهم نیست که اعتماد شما به خودش را خدشه دار کند و رازهایتان را پیش دیگران بگوید. علاوه بر این، دوستهای غیر واقعی اهمیتی نمی دهند که پشت سر شما چه شایعاتی شکل بگیرد و اگر جایی دیگران درباره شما بدگویی کنند، آنها هم به جمعشان ملحق می شوند.
اما یک دوست خوب و واقعی برای اعتمادی که به او کرده اید ارزش و احترام قائل است و هیچ وقت چیزی که به طور محرمانه به او گفته اید را با دیگران در میان نمی گذارد. چنین دوستی نسبت به شما شدیدا حالت تدافعی دارد و اگر بشنود کسی درباره شما بدگویی می کند واکنش نشان می دهد.
9- هیچ وقت عذرخواهی نمی کند
دوستی که به شما اهمیت می دهد موقع بروز مشاجرات و دلخوریها تلاش می کند تا مساله را به شکل مسالمت آمیز و خیلی سریع حل کند؛ اما دوستان سمی و غیر واقعی مشکلات را آنقدر کش می دهند که به یک مساله بغرنج تبدیل شود. دلیلش هم این است که دوستان غیر واقعی با معذرت خواهی کردن مشکل دارند.
اگر با دوستتان درباره اینکه رفتارش شما را ناراحت کرده حرف زدید و او عصبانی شد یا حالت تدافعی پیدا کرد و سعی داشت شرایط را به نفع خودش تغییر بدهد بهتر است روی این دوستی تجدید نظر کنید.
فرض می کنیم با دوستتان چند بار قرار گذاشته اید و او هر بار آن را کنسل کرده و حالا شما می خواهید بگویید که چقدر از این رفتارش ناراحتید. در چنین مواقعی دوست غیر واقعی و سمی احتمالا به شما می گوید که تو خیلی سخت می گیری و چقدر مسائل را بزرگ می کنی. این افراد به جای تلاش برای عذرخواهی کردن، سعی می کنند تقصیر را گردن دیگران بیندازند.
10- اعتماد بنفستان را پایین می آورد
دوستان سمی اغلب اوقات خودشان اعتماد بنفس پایینی دارند و برای همین سعی می کنند با تحقیر کردن دیگران آن را به نحوی بپوشانند. دلیلش هم این است که می خواهند خودشان را برتر و بهتر از بقیه جلوه بدهند و اعتماد بنفس بیشتری پیدا کنند.
فرض کنید یکی از موهای شما تعریف می کند و می گوید: “وای من عاشق مدل موهاتم، خیلی قشنگه!” و دوست شما در جواب می گوید: “سه ساعت طول کشیده تا موهاشو درست کنه!” این یعنی دوستتان خوشش نمی آید شما دیده شوید و از شما تعریف شود.
11- هیچ وقت به حرفهایتان گوش نمی دهد
گوش دادن به صحبتهای شما برای دوستی که اهمیتی برایتان قائل نیست سخت است. دوستان سمی همیشه موقع صحبت کردن با شما بی علاقه و حواس پرت به نظر می رسند. ممکن است وقتی با آنها حرف می زنید مدام با گوشی ور بروند یا به دور و بر خیره شوند.
دوست غیر واقعی و اشتباهی وسط حرف شما می پرد یا اجازه نمی دهد زیاد حرف بزنید. اکثر اوقات هم سعی می کنند بحث را عوض کنند و درباره خودشان حرف بزنند.
12- کاری می کنند که تصمیمهای غلطی بگیرید
دوستی که به شما اهمیت نمی دهد توصیه های خوبی هم به شما نمی کند و حتی ممکن است شما را تشویق کند تا تصمیم اشتباه و غلطی بگیرید.
فرض کنید خواب آلود هستید و نمی توانید رانندگی کنید. در چنین شرایطی یک دوست خوب و درک می کند که شما نمی توانید و نباید رانندگی کنید ولی دوست سمی و مخرب به اصرار از شما می خواهد که او را تا جایی برسانید و اطمینان می دهد که هیچ اتفاق بدی نمی افتد. چنین افرادی فقط به فکر خودشان و رسیدن به اهدافشان هستند و حتی اگر کاری به ضرر شما تمام شود، باز هم اصرار دارند که آن را انجام بدهید.
13- از حد و مرزهای شما عبور می کند
دوست واقعی برای چارچوبها و مرزهای شما احترام قائل است ولی دوستان سمی و غیر واقعی حاضرند مرزهای شما را در هم بشکنند تا به هدفهای خودشان برسند. مثلا فرض کنید که به دوستتان می گویید نمی توانید با او بیرون بیایید چون این هفته امتحان دارید و باید در خانه بمانید تا درس بخوانید. دوست سمی اهمیتی نمی دهد که شما این محدودیت را برای خودتان گذاشته اید تا به چیزی که می خواهید برسید، چون او فقط به فکر خودش است و احتمالا آنقدر اصرار می کند تا شما راضی شوید با او بیرون بروید.
14- به شما انرژی منفی می دهد
اگر معاشرت و رفت و آمد با یکی از دوستانتان باعث ایجاد احساسات منفی مثل ترس، ناراحتی یا هر نوع انرژی منفی دیگری می شود یعنی شما با یک دوست سمی و اشتباهی در ارتباط هستید. معمولا تعامل با دوستان غیر واقعی احساس منفی و بدی به شما می دهد چون آنها مدام می خواهند شما را پایین بیاورند و احساس شادی و خوشحالی را در شما بکشند.
چرا بعضی از دوستیها سمی و مخرب هستند؟
وقتی وارد یک دوستی سمی و غیر واقعی می شوید خیلی سخت است که جلوی ناراحتی و عصبانیت خودتان از طرف مقابل را بگیرید. احتمالا مدام از خودتان می پرسید چطور ممکن است دوست من انقدر نسبت به من بی اهمیت باشد؟ واقعیت این است که گاهی اوقات همه ماجرا تقصیر دوست شما نیست. دلایل زیر به شما می گویند که چرا بعضی آدمها رفتار سمی و مخربی از خودشان در دوستیها نشان می دهند:
1- ممکن است دوستتان احساس دلبستگی ناامنی داشته باشد
معمولا همه ما اولین ارتباطات خودمان را با والدینمان برقرار می کنیم و اگر آنها به شیوه درست و مثبتی به این ارتباط جواب بدهند ما در آینده با احساس دلبستگی مطمئن و ایمنی بزرگ می شویم و اغلب در روابطمان با مشکلات کمتری برخورد می کنیم؛ اما اگر نیازهای افراد در کودکی به شکل نامناسبی پاسخ داده شوند، آنها در بزرگسالی با احساس عدم اطمینان در دلبستگی بزرگ می شوند. این یعنی نمی توانند احساسات خودشان و دیگران را به خوبی بفهمند و پاسخ مناسبی به آن بدهند و به این ترتیب در روابط و دوستیهایشان به مشکل برمیخورند.
2- احتمالا اعتماد به نفس دوستتان پایین است
گاهی اوقات فکر می کنیم غرور و خودخواهی افراد به خاطر اعتماد به نفس بالایشان است ولی در واقع اینها صفات سمی و مخربی هستند که نشان می دهند اعتماد بنفس شخص پایین است. تفاوت بین اشخاص با اعتماد بنفس بالا و پایین در این است که افراد با اعتماد به نفس بالا به دیگران احترام می گذارند و نیازی نمی بینند که خودشان را بهتر و برتر از بقیه بدانند. ولی افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند مدام احساس ناامنی می کنند و اغلب اوقات از ترفندهایی برای تحقیر دیگران استفاده می کنند تا خودشان بهتر دیده شوند یا احساس بهتری به خودشان پیدا کنند.
3- شاید دوستتان افسرده است
افسردگی روی روابط دوستانه هم تاثیر می گذارد، چون افسرده ها ترجیح می دهند از روابط اجتماعی دور بمانند. بنابراین اگر دوستتان دیگر به اندازه قبل صحبت نمی کند یا همیشه برای رفت و آمد با شما بهانه می آورد، شاید مشکل جدی تری در میان باشد.
افراد مبتلا به افسردگی خودشان را از دیگران دور نگه می دارند چون احساس سربار بودن می کنند و معمولا انرژی زیادی ندارند. برای این افراد، معاشرت کردن حتی با بهترین دوستانشان هم کاری طاقت فرسا و خسته کننده است. علاوه بر این افسردگی باعث زودرنجی هم می شود. پس اگر دوستتان تازگیها و به طور ناگهانی خلق و خویش عوض شده، شاید در حال دست و پنجه نرم کردن با افسردگی است.
4- ممکن است دوستتان اختلال شخصیت داشته باشد
گاهی اوقات رفتارهای مخرب و سمی که در دوستی وجود دارد از اختلال شخصیت ریشه می گیرند. البته این مورد خیلی نادر است و نباید آن را به همه نسبت داد. اختلال شخصیت به دلایل مختلفی روی روابط افراد اثر منفی می گذارد. به عنوان مثال، افراد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته بیش از حد روی خودشان متمرکزند و به دیگران توجهی نمی کنند. این اتفاق باعث می شود آنها از خواسته های دیگران غافل باشند و برقراری ارتباط معنادار با بقیه برایشان سخت شود.
چطور با دوستان سمی و مخرب برخورد کنیم؟
خب، حالا که فهمیدیم دوستان غیر واقعی و سمی چه خصوصیاتی دارند وقت آن رسیده که بفهمیم با چنین دوستهایی چطور باید رفتار کرد.
1- با او مقابله کنید
اگر می خواهید مشکلاتی که در دوستیتان وجود دارد را حل کنید باید به خاطر رفتارهای دوستتان با او روبرو شوید. برای اینکار موارد زیر را در نظر بگیرید:
از او بخواهید که درباره مسائل پیش آمده با هم صحبت کنید و به او بگویید که قرار است در چه رابطه ای حرف بزنید تا حس نکند قرار است مواخذه شود.
موقع حرف زدن، مثالهایی از رفتارش بیاورید تا موضوع شفافتر شود.
موقع صحبت کردن در جملاتتان از “من” استفاده کنید تا او حس نکند که مورد حمله قرار گرفته است؛ مثلا بگویید: “وقتی سه بار پشت سر هم قرارت رو با هم به هم زدی واقعا احساس بی ارزشی و بی اهمیتی کردم”.
به او فضایی برای صحبت و توضیح بدهید با این امید که عذرخواهی کند.
به او بگویید دوست دارید چطور با شما رفتار شود.
2- به دوستی با او خاتمه بدهید
اگر اوضاع آنطور که می خواستید پیش نرفت و او از موضعش کوتاه نیامد به این دوستی خاتمه بدهید. گاهی اوقات پیش می آید که با وجود صحبت کردن و متوجه کردن دوستمان از رفتارهای مخرب و بدش، باز هم او به این رفتارها ادامه می دهد. در چنین شرایطی باید به این دوستی پایان بدهید. راههای زیادی برای این کار وجود دارد؛ مثلا می توانید کم کم ارتباطتان را با او قطع کنید یا خیلی صریح و راحت به او پیام بدهید و بگویید که دیگر تمایلی به ادامه این دوستی ندارید.
می توانید از این مراحل هم برای پایان دادن به دوستی با او استفاده کنید:
1- زمانی را تعیین کنید تا به صورت حضوری با دوستتان در اینباره صحبت کنید.
2- هر چیزی که قرار است بگویید را یادداشت کنید و به این فکر کنید که اگر او خواست شما را تحت تاثیر قرار بدهد چه عکس العملی باید نشان بدهید.
3- او را در مکان عمومی ملاقات کنید تا اگر اوضاع خوب پیش نرفت به راحتی بتوانید از آن موقعیت خارج شوید.
4- برایش توضیح بدهید که چرا به این فکر افتادید و چرا فکر می کنید خاتمه این دوستی برای شما بهتر است.
5- به او بگویید که او را از همه بلاک خواهید کرد و دیگر نمی خواهید با هم در ارتباط باشید.
3- مراقب سلامتی روح و روانتان باشید
بدرفتاری دیگران روی اعتماد به نفس و سلامت روح و روان شما تاثیر منفی می گذارد. حتما باید مراقب خودتان و احساساتتان باشید. اگر احساس خستگی و ناراحتی زیادی می کنید می توانید از یک مشاور کمک بگیرید تا احساسات منفی و آزاردهنده را از خودتان دور کنید.
منبع:اقتصاد آنلاین
نظر شما
لطفا فیلدهای ستاره دار را پر کنید *
نظرات