
مکمل کاکائو در کند کردن روند پیری و کاهش خطرات قلبی عروقی موثر است
با بالا رفتن سن، التهاب در بدن باقی میماند و به شکل مزمن در میآید. این التهاب مداوم میتواند خطر بسیاری از بیماریهای وابسته به سن را افزایش دهد. حالا تحقیقات جدید نشان میدهد عصاره کاکائو میتواند این روند را کندتر کند.
دکتر هاوارد سسو، نویسنده مسئول این مطالعه، در بیانیهای گفت: «این پژوهش بر اهمیت غذاهای گیاهی از جمله محصولات کاکائویی سرشار از فلاوانولها برای سلامت قلب و عروق تاکید دارد و بار دیگر نشان میدهد یک رژیم غذایی متنوع، رنگارنگ و گیاهی بهویژه در زمینه کنترل التهاب اهمیت زیادی دارد.»
چرا کاکائو مفید است؟
به گزارش نیویورکپست، مطالعات گذشته نشان دادهاند که عصاره کاکائو بهدلیل فلاوانولهای فراوانی که در آن وجود دارد، میتواند شاخصهای التهابی در بدن را کاهش دهد. این ترکیبات طبیعی که در میوهها، سبزیجات و چای هم موجودند، خاصیت آنتیاکسیدانی دارند و در کاهش التهاب، جلوگیری از لخته شدن خون و بهبود عملکرد رگهای خونی موثرند.
برای بررسی دقیقتر این پیوند، بیمارستان بریگهام و وومنز آزمایش بالینی بلندمدت به نام «کازموس» (COSMOS) را آغاز کردند تا ببیند مکمل کاکائو چگونه بر سلامتی قلب اثر میگذارد و آیا میتواند با «التهاب پیری» (inflammaging) مقابله کند یا نه.
سسو توضیح داد: «پیری سالم و سلامت قلب وعروق همپوشانی زیادی با هم دارند، زیرا التهابهای مرتبط با سن میتواند شریانها را سخت کند و به بیماری قلبی منجر شود. به همین دلیل ما بررسی کردیم که آیا مصرف چندساله مکمل کاکائو در مقایسه با دارونما، میتواند این التهاب را تعدیل کند یا نه و دادهها نشان دادند که میتواند.»
جزئیات مطالعه چه بود؟
پژوهشگران نمونه خون ۵۹۸ شرکتکننده ۶۰ سال به بالا را که مکمل عصاره کاکائو مصرف میکردند، بررسی کردند. آنها طی دو سال تغییرات چند نشانگر التهابی راــ سه پروتئین التهابزا، یک پروتئین ضدالتهاب و یک پروتئین مرتبط با ایمنیــ دنبال کردند.
در پایان مطالعه مشخص شد سطح یکی از پروتئینهای التهابزا به نام اچاسسیآرپی (hsCRP) که با افزایش خطر بیماریهای قلبی مرتبط است، در گروه مصرفکننده کاکائو هر سال بهطور متوسط ۸.۴ درصد کمتر شد، اما در گروه دارونما چنین کاهشی دیده نشد. پژوهشگران میگویند این کاهش میتواند توضیحی برای آثار محافظتی کاکائو بر قلب باشد.
در مطالعه بزرگتر کازموس، کسانی که مکمل کاکائو مصرف میکردند، ۲۷ درصد کمتر در معرض مرگ ناشی از بیماری قلبی بودند. این یافته اهمیت زیادی دارد، چرا که در آمریکا هر ۳۴ ثانیه یک نفر بر اثر بیماری قلبی جانش را از دست میدهد و در سال ۲۰۲۳ این بیماری عامل یکسوم مرگومیرها در سراسر این کشور بود.
جالب آنکه پژوهشگران افزایش سطح اینترفرونــ گاما (یک سیتوکین مرتبط با ایمنی) را نیز مشاهده کردند؛ موضوعی که پرسشهای تازهای برای تحقیقات بعدی ایجاد میکند.
کاهشی اندک هم در پروتئین التهابزای آیالــ۶ (IL-6) در زنان (نه مردان) مشاهده شد که توجه پژوهشگران را جلب کرد. دکتر یانبین دونگ، نویسنده ارشد و مدیر موسسه پیشگیری جورجیا، گفت: «در حالی که مکمل کاکائو جایگزین سبک زندگی سالم نیست، این نتایج امیدوارکنندهاند و نقش بالقوه آن را در تنظیم التهاب در روند پیری نشان میدهند.»
این تیم تحقیقاتی قصد دارد بررسی دادههای کازموس را ادامه دهد تا ببیند آیا رژیم مکمل کاکائو میتواند التهابهای شدیدتر و سایر مشکلات مرتبط با پیری را نیز کاهش دهد یا نه.
*