• :6,069
  • :11,065,739
غذاهای فرآوری‌شده چه تأثیری بر سرعت ابتلا به آلزایمر دارند؟

غذاهای فرآوری‌شده چه تأثیری بر سرعت ابتلا به آلزایمر دارند؟

نتایج یک پژوهش گسترده ۱۵ ساله هشدار می‌دهد که مصرف غذاهای فرآوری‌شده و نوشیدنی‌های شیرین، مسیر مستقیمی به سوی زوال عقل و بیماری‌های مزمن است. در مقابل، انتخاب یک رژیم سالم مانند رژیم مدیترانه‌ای، قوی‌ترین سپر برای محافظت از سلامت مغز و بدن در برابر پیری است.

نتایج یک پژوهش طولانی‌مدت حاکی از آن است که مصرف بالای گوشت قرمز، فرآورده‌های گوشتی فرآوری‌شده و نوشیدنی‌های شیرین، می‌تواند به‌طور قابل‌توجهی موجب تسریع در بروز زوال عقل و دیگر بیماری‌های مزمن در دوران سالمندی شود.

به گزارش واحد علم و سلامت، این مطالعه که در نشریه معتبر «Nature Aging» منتشر شده، نزدیک به ۲۵۰۰ شهروند سالمند سوئدی با میانگین سنی ۷۱ سال را تحت پیگیری و بررسی قرار داده است. 

در این پژوهش، الگوی تغذیه شرکت‌کنندگان به‌طور منظم با استفاده از پرسشنامه‌های تخصصی غذایی ارزیابی و سلامت عمومی آنان در طول سال‌های مطالعه پایش شد. تمرکز اصلی پژوهش بر بررسی «چندبیماری‌های مزمن» یا تجمیع چندین بیماری مزمن در افراد با افزایش سن بود.

یافته‌ها نشان می‌دهد افرادی که رژیم غذایی نامناسبی داشتند و مصرف محصولاتی نظیر بیکن، سوسیس، همبرگر و نوشابه در برنامه روزانه آنان بالاست، با سرعت بسیار بیشتری در مقایسه با گروهی که رژیم‌های سالمتری مانند رژیم مدیترانه‌ای یا MIND داشتند، به بیماری‌های قلبی-عروقی و عصبی از جمله زوال عقل، پارکینسون و افسردگی مبتلا شدند.

در مقابل، شرکت‌کنندگانی که از رژیم غذایی مدیترانه‌ای حاوی سبزیجات، میوه‌ها، غلات کامل، حبوبات، مغزها و چربی‌های سالم پیروی می‌کردند، به‌طور میانگین حدود دو تا سه بیماری مزمن کمتر در پایان مطالعه تجربه کردند. این اثر محافظتی به‌ویژه در زنان و افراد بالای ۷۸ سال مشهودتر بود.

به گفته محققان، اگرچه رژیم غذایی تأثیر قابل‌توجهی بر افزایش خطر بیماری‌های قلبی-عروقی و اعصاب-روان دارد، اما تأثیر آن بر مشکلات اسکلتی-عضلانی مانند آرتروز یا پوکی استخوان کمتر است.

در این مطالعه از سیستم‌های ارزیابی استاندارد مانند رژیم مدیترانه‌ای، رژیم MIND (مخصوص سلامت مغز) و شاخص تغذیه سالم جایگزین (AHEI) استفاده شد که همگی با کندی پیشرفت بیماری‌های مزمن مرتبط بودند. در مقابل، رژیم‌های دارای شاخص التهابی بالا (EDII) ــ که حاوی مقادیر زیاد گوشت قرمز، فرآورده‌های فرآوری‌شده و نوشیدنی‌های قندی هستند ــ با سرعت بیشتر پیشرفت بیماری مرتبط بودند.

«آدریان کرپایو-کاسلا»، پژوهشگر ارشد این مطالعه از مؤسسه کارولینسکا، تأکید کرد: «این یافته‌ها نقش حیاتی تغذیه را در حمایت از سالمندی سالم و کاهش التهاب مرتبط با سن برجسته می‌کند.»

انتشار این تحقیق در شرایطی صورت می‌گیرد که نگرانی‌ها درباره خطرات غذاهای فراسودمند (Ultra-Processed)، که سهم بزرگی از الگوی مصرف جهانی را تشکیل می‌دهند و سالانه با هزاران مورد مرگ زودرس مرتبط هستند، در حال افزایش است. با پیش‌بینی سه‌برابری شمار مبتلایان به زوال عقل در سطح جهان تا سال ۲۰۵۰، کارشناسان بر اصلاح الگوی تغذیه و ترویج رژیم‌های غذایی سالم برای کاهش بار بیماری‌ها و ارتقای سالمندی سالم تأکید دارند.

    *

    • هشدار معاون وزیر ارتباطات: قطعی برق سلامت مراکز داده را تهدید می‌کند

      زیرساخت‌های ارتباطی کشور همچنان وابستگی جدی به پایداری شبکه برق دارند.   رئیس شرکت ارتباطات زیرساخت کشور گفت: در زمان قطعی برق به مراکز داده آسیبی وارد نمی‌شود اما این تجهیزات برای شرا...

    • معرفی ساعت اپل جدید؛ ویژگی پیشرفته برای سنجش فشار خون و ارتباط با ماهواره‌ها

      اپل مجموعه‌ای از اپل‌واچ‌های جدید را عرضه کرده است که از قابلیت تشخیص فشار خون و ارتباط با ماهواره برخوردارند. اپل اعلام کرد که ساعت‌های جدید بادوام‌ترند، با اتصال 5G و شارژ سریع ...

    • برای نخستین بار eSIM در ایران عرضه می‌شود

      همزمان با رونمایی نسل جدید گوشی‌های آیفون، همراه اول از آمادگی خود برای ثبت‌نام جهت عرضه eSIM برای اولین بار در ایران خبر داد.برای نخستین بار در ایران eSIM عرضه می‌شود. به گزارش...

    • ایرانسل آماده ارائه رسمی eSIM شد

      ایرانسل که در سال ۱۳۹۹، اولین تجربه eSIM در ایران را با ارائه آزمایشی این سرویس رقم زده بود، از آمادگی برای ارائه رسمی این سرویس به مشترکان خود خبر داد.به گزارش روابط عمومی ایرانسل، همزمان ب...

    با وجود سالها تجربه بر آن شدیم تا محصولی برای جمع آوری اخبار مهم از موضوع های مهم و مورد دغدغه بازدید کنندگان عزیز مهیا سازیم و همچنین ابزاری جهت اطلاع از آخرین قیمت بازارهای مالی نیز فراهم کرده ایم

    جمعه، 21 شهريور 1404